Articles

Resum trobada Blanquerna 18/01/14

PRESENTACIÓ LAÏCATXXI

18/01/2014

laicatxxi2


Blanquerna, 10 del matí. 67 assistents.


Després de la benvinguda i presentació, Cori Casanova i M. Mercè Sardà expliquen el procés que Laïcat XXI ha fet fins al moment: reunions prèvies, constitució d’un nucli de persones que, finalment ha quedat en quatre, trobada del 20 d’abril amb 30 persones de procedència diversa, trobades ampliades (10/15 persones) a Montserrat i St. Pere de les Puel·les.

Tot seguit es fa una pregària.

I, a continuació, en Salvador Pié ens fa una aportació sobre el signes dels temps, que podem trobar penjada a la web.

Després d’ell, dues aportacions pràctiques: algun signe dels temps avui. Parlen Loles de Cid i Agustí Adell. La primera ens fa veure com tornar a lluitar per les coses que creiem que valen la pena és un signe del nostre temps i, també, el fet que cal repensar les famílies avui perquè és obvi que és una de les institucions que més han canviat. L’Agustí ens parla de 5 coses positives: augment de la solidaritat, els moviments socials de protesta, les alternatives serioses a les idees econòmiques i socials del moment, la presència de l’Església en els llocs més desatesos i amb les persones més desateses, el mateix papa Francesc; i ens parla, també, de dues coses negatives: l’atur juvenil i el fet que l’Església denuncia poc.

A continuació, hi ha la intervenció de tots els assistents, que van reflexionant en veu alta signes dels temps i dificultats que veuen en el nostre món i que s’apunten en una pissarra. Després, els assistents, lliurement, puntuen quins són els que troben més importants i els que menys.


Com a signes dels temps, surten, per ordre d’importància:

 Noves maneres de comunicar-nos i relacionar-nos (40 punts)
 Papa Francesc: obertura al diàleg amb els no-creients (22 punts)
 Renunciar al jo per passar als altres (17 punts)
 No transmetem obertament la fe (8 punts)
 Reflexió (6 punts)
 Cristians de tradició a cristians de convicció (5 punts)
 Les iniciatives properes a nosaltres (2 punts)

 

Com a dificultats, surten, per ordre d’importància:

 Cal fer una mirada nova a la realitat i aprendre a llegir-la (27 punts)
 No en sabem (22 punts)
 Enquistament: sempre parlem del mateix (15 punts)
 Créixer en l’amor (14 punts)
 Manca de coratge col·lectiu (13 punts)
 Dificultat de passar al compromís (9 punts)
 Comunitats poc vives, que no empenyen els seus membres a llegir els signes dels temps (9 punts)
 Sempre arribem tard (9 punts)
 Manca d’unitat entre els cristians (7 punts)
 Falta de fe (6 punts)
 Denúncia (6 punts)
 Trencament en la transmissió de la fe (6 punts)
 Relativisme cultural (3 punts)
 Comoditat (3 punts)
 No estem acostumats a la contemplació (1 punt)
 Saber qui som (1 punt)


Tocava una estona de descans, tot fent un cafè i parlant i coneixent-nos de manera més desenfadada.

La represa la fa Josep Folguera amb la presentació del Congrés: cal fer un camí per arribar-hi i no es pot fer d’altra manera més que des de la crida personal, amb la qual es pot construir una xarxa per tal de crear grups de LAÏCATXXI a tots els pobles i ciutats de Catalunya. També cal generar una reflexió i per això s’han creat unes fitxes de treball. Cori Casanova les explica i a nivell de continguts i a nivell d’estructura per tal de saber com cal treballar-les.

Tot seguit es demana l’opinió dels assistents sobre els possibles continguts del Congrés. Surten les idees següents: cal reconèixer tot el bo que hi ha i que s’està fent; és un bon moment per avaluar les pròpies possibilitats i ser conscients de què podem fer; és un bon moment per reflexionar el perquè del que estem fent; reflexionar qui som fora de l’Església i qui som dins l’Església; com omplim la idea que ser cristià és l’adhesió a una persona, no a unes idees; incorporar la pregària al congrés; parlar de la identitat cristiana d’una manera àmplia; què significa ser laic i treballar-ne la diferència; píndoles de formació molt bàsiques, que vagin a l’essència; que el congrés sigui prou planer com perquè pugui arribar a tothom; la transmissió de la fe als nostres fills; tractar la bellesa i obrir un diàleg amb altres maneres de fer el mateix; espai per als diferents moviments i per a les diferents espiritualitats.

Dels aspectes formals del Congrés, en va parlar en Jaume Argemí: no ha de ser un congrés merament acadèmic, hi ha d’haver lloc per compartir, per pregar, per la bellesa, per la novetat, per les experiències. Hi ha d’haver una mostra del que s’està fent i ha d’esperonar a fer moltes més coses. I també hi ha d’haver un espai important dedicat als joves, que ells puguin sentir-lo realment seu.

 

El Congrés es realitzarà el 2, 3 i 4 d’octubre en un lloc per determinar.
La cloenda de la trobada és a càrrec de Josep Folguera.
A les 14 hores.

CONTACTA AMB NOSALTRES

e-mail

laicatxxi@gmail.com

punter

Amunt