Menys estructures i més treball conjunt

 

laicatxxi-058

 

 

Congrés LAÏCAT XXI

TAULA RODONA: "MENYS ESTRUCTURES I MÉS TREBALL DE CONJUNT

Poblet octubre 2015

 

La meva Missió Pastoral és a la parròquia de Sta. M. Magdalena de Bonastre, el meu poble.

Vaig començar fa 28 anys, enviada per l’Arquebisbe de Tarragona Mons. Ramon Torrella. Fins aleshores jo era catequista a la mateixa parròquia.

Què se’m va confiar? La responsabilitat de la Pastoral de la Parròquia junt amb el Mossèn. Això vol dir viure d’una nova manera la feina, passa a ser vocació, una dedicació plena.

El laic amb missió pastoral coparticipa en la missió del prevere en totes aquelles tasques que no són exclusives del ministeri ordenat. Em va suposar i em suposa conèixer la vida global de la parròquia :VISIÓ DE CONJUNT DE TOTA LA VIDA PARROQUIAL. Un estar en totes les coses però treballant per tal de fer créixer la fe i la caritat.

Pertoca està a la Catequesi, la pregària, celebracions de l’Eucaristia i la Caritat. Oberta sempre a escoltar i treballar en equip amb el Mn. i el Consell de Pastoral.

L’animació als laics de la parròquia per la seva participació és una tasca que se m’ha fet difícil per part meva. Encara n’estic aprenent. Sense voler moltes coses les anava fent jo sense donar responsabilitats als altres. Aquesta és una de les tasques que cal millorar molt, fent camí al costat de... Cal ajudar a tots els membres de la parròquia valorant les seves activitats.

L’atenció als malalts i a les persones que passen necessitat de qualsevol mena. Persones que sense venir a la Parròquia, en canvi, sí que hi ha cercat acolliment i ajuda. He fet moltes vegades de pont entre la persona i el capellà. És una missió que no va deslligada de la missió del prevere.

En l’estatut dels laics en missió pastoral, en l’apartat de l’espiritualitat, s’hi troben aquestes paraules: “el laic amb missió pastoral experimenta sentir-se estimat per Déu i això el porta a una resposta d’amor i escampar aquest amor en les relacions humanes”.

Servei humil: aprendre a estar en el lloc.

La maduresa en la missió: a mesura que passa el temps aprens a valorar el fas. Aprens a estimar, a fer-ho amb alegria. Deixar-te conduir pel Senyor.

Aprendre a descobrir les necessitats de la Parròquia que vol dir les necessitats de les persones. Pensar, reflexionar, crear, renovar, donar vida a la parròquia junt amb el prevere. Veure el positiu que hi ha en les accions en les persones. Vas descobrint que en el fons tot el que fas va més enllà del que veiem.

La maduresa en la missió em porta a viure, cada dia, amb més joia el se m’ha confiat, encara que moltes vegades ens trobem en situacions de pobresa, de poca resposta...això no vol dir que s’hagin de deixar de fer les coses. Potser cal fer-ne de noves, cal estar sempre disponible, a punt pel que calgui, pel bé de les persones. Apropar a Déu.

Què fa un fidel laic en missió pastoral? El que fa és relatiu, el que importa és el que viu. Cal tenir present que els ministeris ordenats i els que tenen la seva arrel en els sagraments del Baptisme i la Confirmació són: PER L’EDIFICACIÓ DEL COS DE CRIST I PER L’ACOMPLIMENT DE LA SEVA MISSIÓ EN EL MÓN: L’EVANGELITZACIÓ I EL CREIXEMENT DEL REGNE.

 

El servei confiat a laics, hauria de ser:


- NECESSARI: el demana la Pastoral.

- QUALIFICAT: té un pes i una importància.

- CONCRET: se sap de què va.

- RESPONSABILITAT AMPLA: demana un temps i una dedicació important.

- CONEGUT I RECONEGUT: encomanat per mitjà d’un nomenament.

- ESTABLE: per un temps llarg(5 anys) no cal que sigui per tota la vida.

- CONFIAT PEL PROPI BISBE.


MISSIÓ PASTORAL A UNA PARRÒQUIA SENSE PREVERE-RECTOR RESIDENT: en el meu cas, és veritat, el prevere no hi resideix però jo tampoc. Tinc la missió a la parròquia de Bonastre i visc al Vendrell. Treballem junts per tal d’animar la parròquia al seguiment de Jesucrist.

DONO GRÀCIES A DÉU PER AQUESTA MISSIÓ I A LA VERGE PER LA SEVA AJUDA QUE EM PORTEN A VIURE AMB JOIA I ESPERANÇA.

 

 

M. ROSA ROCA GIBERT
A Poblet el dia 3 d’octubre de 2015

CONTACTA AMB NOSALTRES

e-mail

laicatxxi@gmail.com

punter

Amunt